Saturday 6 August 2016

ZoomWorld live: Banabila, Mens, DoumaUntitled AMBIENTBLOG:
Apart from some new tracks,"Zoomworld " is built around samples and fragments of tracks that you may recognise from Banabila's earlier work (In Other Words, 47 Voice Loops, Mltvz7). But the overall feel is quite different, as if the light has shifted completely. These new versions are created in collaboration with sound artist Radboud Mens,with whom Banabila engaged in live performance sound 'battles'. The musical result surpasses the 'ambient' genre label in any possible way, but it definitely is some of the most engaging electronic music you may encounter. (Peter van Cooten)Untitled

Marco Douma: video
Radboud Mens: electronics
Michel Banabila: electronics

Untitled
Banabila, Mens & Douma live at OT31, Amsterdam.

KINDAMUZIK:
Rotterdammer Michel Banabila timmert duchtig aan de weg in het genre van de meestal zachtmoedige, sfeervolle en lichtelijk ambiente elektronica. Zo presenteerde hij onlangs nog een fenomenale en prikkelende oor- en oogstrelende performance tijdens het eendaagse Secrets of the Pierfestival en verschenen vlak na elkaar de viervoudige split tussen Banabila, Erker, Machinefabriek en Zenial en ZoomWorld; een duet met Radboud Mens. Met ZoomWorld (b)lijkt qua titel in ieder geval de focus scherp gesteld te zijn. De vraag is, ook en vooral na herhaalde beluistering: Waarop? Het antwoord ligt besloten in het oor voor detaillering. Het antwoord ligt namelijk niet in een stijlvastheid. De plaat meandert werkelijk langs zo ongeveer alles dat Banabila zijn zo'n dertig jaar durende loopbaan heeft aangeraakt. Dus, van ambient naar triphop naar IDM naar kille Raster-Notonachtige abstractie naar drone naar industriële hardheid naar veldopnames of 'gevonden audio' van menselijke stemmen. Banabila is niet tevreden voordat er een zeker 'iets' met het geluid gebeurd is. Die mangel waardoorheen hij de klanken trekt, is zijn onvervreemdbare handtekening. Die ligt in het werken op de vierkante millimeter om zodoende toon- en sfeerzetting net zó te tweaken dat er een ongrijpbare, maar hogelijk intrigerende 'wip' ontstaat tussen geruststellende herkenbaarheid en donkere of verontrustende out-there-heid, als van een andere planeet. Die signatuur is behaaglijk zonder behaagziek te worden. Die overtuigende en overrompelende brille van ZoomWorld ligt besloten in het kleinste, terwijl het album het grote gebaar allerminst schuwt. Zoals een ware bibliofiel kan kwijlen van een literair meestwerk gedrukt op handgeschept chique papier met een prachtig watermerk, zo geniet de liefhebber van het detail in de geluiden van Banabila en Mens. Niet gevreesd dus, want de audiofiel komt aan zijn of haar trekken waar ZoomWorld ook als FLAC te downloaden is.(Sven Schlijper)

Untitled
Untitled

SUBJECTIVISTEN:
Voor een deel van de composities werkt hij nauw samen met Radboud Mens, die ooit nog heeft gewerkt bij het Amsterdamse Staalplaat en van uitstekende noisemaker tot abstracte elektronicaspecialist is verworden (check zijn werken op bandcamp maar eens). Ook dat maakt je al op voorhand zeer nieuwsgierig naar deze release. Het zijn zowel nieuwe composities als mixen van de overgebleven kliekjes van onder meer 47 Voice Loops. Het resultaat mag er wezen. De algehele atmosfeer is behoorlijk duister, nachtelijk en mysterieus, maar ook ontzettend spannend en biologerend. Daarom weet dit alles je gemakkelijk mee te slepen als in een ware thriller. De ene keer neigt de muziek naar ambient, maar op andere moment treden ook abstracte elektronica, industriële beats, drones en idm meer naar de voorgrond. Dat wordt gelardeerd met allerlei stemmen, die ook een grote bijdrage leveren aan het mysterieuze aspect. Het is een diepgaande, bezinnende kijk op de wereld geworden. Maar veel belangrijker is dat deze spannende muziek weer van een onaardse schoonheid is. Banabila is en blijft een groots unicum ! (Jan Willem Broek)

Untitled

Vinyl artwork Gerco de Ruijter

Untitled

VITAL WEEKLY 895:
These seven pieces are created by going back to earlier releases from Banabila, such as 'In Other Words', '47 Voice Loops' and 'Mltvz7', and three of them were made in collaboration with Radboud Mens. Here we find five pieces of what we could easily call nice accessible ambient music, with mysterious rhythms, darker passages on keyboards and guitar samples and throughout great atmospheric music. I must admit I am not that familiar with the original songs, but these sound great anyway. It's all a bit darker than I would expect from Banabila - but then, we learned to expect the unexpected - and a tad of glitchy rhythms are tied in here. In the final two pieces, which span almost twenty minutes, Banabila goes out to an underworld in 'Mltvz7' of very subdued sound in al most complete stasis, drone music at the verge of standstill. In 'The Late Hour' much of that returns but in the end there is simple, far away drum machine majestically humming away. (FdW)This 12 inch vinyl EP was released October 18, 2013.
"Timestamp" publishing by Steamin' Songs, Amsterdam.
2013 ℗ Tapu Records / TRBOP 20.

MOUSIQUE.NL
De Radbound & Bilaa remix van In Other Words laat weinig heel van het soundscape-achtige origineel (afkomstig van het gelijknamige album van Banabila uit 2011), of beter gezegd: transformeert het nummer naar een volledig ander niveau. De minimale beats, snijdende snares en knisperende bijgeluiden maken er een vette technotrack van, maar dan van een gelaagdheid zoals je die zelden hoort. Dit is zowel op de dansvloer als op de koptelefoon indrukwekkend. De tweede track op kant A bevat fragmenten van 47 Voice Loops (waarbij Banabila zijn eigen stem in 47 verschillende lagen heeft bewerkt tot een gestapelde compositie van de menselijk stem. In de Radbound & Bilaa remix wordt deze soundtrack geleidelijk overgenomen door een pompende technobeat. Op de andere zijde eerst Light Is Everywhere (ook van Zoomworld), dat stemmig begint (ambience, piano’tje) en langzaamaan opgebouwd wordt naar toch wederom een stevige beat. Tot slot Timestamp (het enige nieuwe nummer), dat kakofonisch begint en waar vervolgens een onweerstaandbare acid-achtige baslijn gaat lopen; het nummer is behoorlijk trancy, in de goede zin van het woord. Banabila en Mens hebben beiden hun sporen ruimschoots verdiend in de wereld van de electronische muziek, maar tonen hier wederom aan dat ze samen tot grootse dingen in staat zijn. De som is in dit geval absoluut meer dan de delen, en dan wordt de ep (die overigens voor een meer dan schappelijke prijs is te bestellen via bandcamp) ook nog eens op glanzend wit vinyl geperst en prachtig vormgegeven door Gerco De Ruijter. Dit is echt een hebbedingetje. Je kunt natuurlijk het voortreffelijke Zoomworld digitaal downloaden, maar als je een platenspeler hebt doe jezelf een plezier en koop dat vinyl. Desnoods hang je hem als een kunstwerk aan je muur, kan ook nog. (DJ Mousique)

ZoomWorld (2013) from Michel Banabila on Vimeo.Untitled

BANABILA, MENS, DOUMA: ZOOMWORLD LIVE at the Steim Summer Party 2015.


Recorded at Bimhuis Amsterdam.

Track listing:

1. The Late Hour.
2. 47 Voice Loops (Radbound & Bilaa remix).
3. Interference.
4. SnotRot.
5. Light Is Everywhere.
6. In Other Words (Radbound & Bilaa remix).


Untitled

BANABILA & MENS LIVE AT LE GUESS WHO - Modulation, Utrecht, Netherlands, Nov. 20th, 2015.


Thanks to Sonar Traffic / Allert Aalders
Viola samples taken from recordings with Oene van Geel
Text fragments taken from 'What Is Open - Richard Goodman'
Untitled

The ZoomWorld album was released June 15, 2013.

(2,3,4,6) composed by Michel Banabila & Radboud Mens.
(1,5,7) composed by Michel Banabila.
TRBOP 17 - Tapu Records © 2013.
Produced by Michel Banabila.

Untitled

BANABILA & MENS LIVE AT DFM.NU:


DFM Radio session February 2013.

Untitled


With Radboud Mens at Co Live - NPS Radio 6, 2014.


Banabila | Mens | Douma at Bimhuis Amsterdam from Marco Douma on Vimeo.

No comments:

Post a Comment